Het altijd mooie Yerseke

Over Yerseke

Yerseke is een dorp in Zeeland, wat natuurlijk in Nederland gelegen is. Dit dorp ligt aan de Oosterschelde in de gemeente Reimerswaal. De gemeente Reimerswaal maakt deel uit van Zuid-Beveland. Deze gemeente telde in januari 2019 22.670 inwoners. Alle dorpen die onderdeel zijn van de gemeente Reimerswaal zijn Yerseke, Krabbendijke, Kruiningen, Rilland, Hansweert, Waarde, Rilland-Bath en Schore. Van de 22.670 inwoners zijn er 6939 afkomstig uit Yerseke. Dit is zo een 30% van de hele gemeente.

Waar staat Yerseke om bekend?

Yerseke is omringd door het water van de Oosterschelde en hierdoor is Yerseke een echt visdorp. Vooral staat het dorpje bekend om haar mossels en oesters. Veel toeristen komen dan ook langs om de zeevruchten van Yerseke te proeven en een rondleiding over de oesterputten. Daarnaast zijn er veel 'mosselkotters' ofwel grote boten die mosselen vervoeren in Yerseke, waar je een rondleiding op kan nemen over de Oosterschelde. 

Verdere geschiedenis van Yerseke

De allereerste vermelding van Yerseke was in een oorkonde van keizer Otto I in het jaar 966 onder de naam Gersika. Later in 980 komt het dorpje voor onder de naam Gersicha. Men verondersteld dat deze naam afstamt van een vroegere kreek.

In 1870 begon Yerseke met het kweken van oesters. Dit zorgde voor een economische opbloei, waardoor Yerseke naar een Canadees gouddelverstadje genoemd werd: het Zeeuwse Klondike. Maar in 1885 ging het minder met de oesterkwekerij en veel 'Yesenaeren' trokken naar de Verenigde Staten, waar ook oesterteelt was. Maar Yerseke ging door en overleefde de oesterteelt. Ondanks de ziektes bij oesters, de strenge winters en de aanleg van de Oosterscheldekering. Waardoor er veel oestertelers stopten. Alleen 6 oestertelers zagen nog een toekomst in de oesters en zei gingen door. Zij kwamen met de oplossing om de Japanse oester te gebruiken die goedkoper te kweken is en minder vatbaar is voor ziektes. 

Maar naast deze verrukkelijke oesters werd ook de mosseleconomie sinds de 15e eeuw steeds belangrijker. Men viste op mossels in de Waddenzee en strooide deze uit op percelen dicht bij de haven van Yerseke, waar de mosselen verder groeiden. In Yerseke is nu de enige mosselveiling in Nederland, waar mosselboeren (ook uit naburige dorpen) hun mosselen veilen.

De economie van Yerseke

Zoals ik al heb verteld bestaat de economie van Yerseke dus vooral uit de verkoop van mosselen en oesters. Deze mosselen en oesters zijn dan ook te verkrijgen in de restaurants bij de oesterputten. 
Maar naast oesters en mosselen heeft Yerseke ook een haven, waar jaarlijks enorm veel toeristen hun bootjes neerleggen en dan vaak ook een hapje eten in deze restaurants aan de oesterputten. Een gouden business om het maar zo te zeggen. Maar naast al dit zeegebeuren heeft Yerseke elke vrijdag ochtend een markt waar er van alles wordt verkocht en is er een feest, genaamd mosseldag, dat elk jaar terug komt.

Bezienswaardigheden en dergelijken

- In Yerseke is een zeer grote protestantse kerk te vinden op het dorp genaamd de: Sint-Odulphuskerk.
- Ook is er een voormalig stadhuis te vinden, pal bij de ingang van het dorpje.
- Een museum over de mossel en oesterkwekerij.
- Een standbeeld van de mosselman.
- 4 verschillende scholen
- Een sportcomplex genaamd Klein Moercken waar een tennisvereniging, korfbal en voetbalvereniging samen komen.
- Een aantal kerken die elke zondag worden gebruikt.

Populaire posts